Spotkanie z weganizmem


„Spotkania z weganizmem”

10 luty 2013 r. (niedziela), godzina 18:00, wstęp wolny
Piwnica Kany, pl. św. Piotra i Pawła 4/5, Szczecin
Basta! Szczecińska Inicjatywa na Rzecz Zwierząt oraz Piwnica Kany
zapraszają na nową odsłonę comiesięcznych Spotkań z weganizmem.

Będzie to okazja, aby wspólnie podyskutować o wegańskim stylu życia,
etyce, ekologii i zdrowiu, obejrzeć interesujące filmy, wysłuchać
wykładów, podzielić się doświadczeniami z aktywistycznego frontu,
znaleźć odpowiedzi na nurtujące pytania, a także skosztować
wegańskich przysmaków popijając herbatę w miłym towarzystwie.

Podczas spotkań będzie można wesprzeć szczecińskie działania na rzecz
zwierząt i promocji weganizmu. Zachęcamy również do współtworzenia
wydarzenia, zgłaszając własne propozycje tematów.

W ramach pierwszego w tym roku spotkania zapraszamy na dwa wykłady,
będące wprowadzeniem w tematykę weganizmu i praw zwierząt.

godzina 18:00
Myślące i czujące maszyny? Procesy poznawczo-emocjonalne zwierząt
dr Adriana Schetz, Instytut Filozofii, Uniwersytet Szczeciński

Zwierzętom odmawia się pewnych praw argumentując, że ich sposób
odbierania rzeczywistości jest zasadniczo odmienny od ludzkiego. Wskazuje
się, że mechanizmy nabywania przez nie rozmaitych umiejętności są
inne, niż te, którymi posługują się dzieci ludzkie. Podobnie, często
dominuje przekonanie, że emocje przeżywają ludzie, a nie zwierzęta
– maszyny kierujące się instynktami. Nie zapominajmy jednak, że
człowiek jest zwierzęciem. Przekonajmy się, że jeśli zwierzęta są
maszynami, to są
maszynami myślącymi i czującymi.

godzina 19:00
Weganizm w świetle współczesnej medycyny
mgr Daria Schetz, Zakład i Katedra Farmakologii, Gdański Uniwersytet
Medyczny

W świetle wiedzy z zakresu najnowszej medycyny diety wegetariańska i
wegańska doskonale wpływają na dobrostan fizyczny i psychiczny
człowieka, a jednocześnie ograniczają szereg negatywnych skutków
związanych z przyjmowaniem produktów pochodzenia zwierzęcego. Są one
dobrym sposobem na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Co decyduje o
ogromnej przewadze odżywiania pozbawionego produktów odzwierzęcych w
stosunku do odżywiania opartego na tradycyjnym, mięsnym posiłku? Jakie
czynniki
fizjologiczne i biochemiczne powinniśmy brać pod uwagę, by spożywany
przez nas pokarm wspierał naturalne mechanizmy obronne organizmu i
pozwalał nam cieszyć się długim i zdrowym życiem? Czy obawy o
obarczenie większym ryzykiem niedoborów substancji odżywczych wegetarian
i wegan są słuszne?

Po wykładach zapraszamy na kreatywną dyskusję i wegańskie pyszności.

Organizatorzy:
Basta! Szczecińska Inicjatywa na Rzecz Zwierząt www.basta.szczecin.pl /
facebook
Piwnica Kany www.kana.art.pl / facebook