IV Kuchnia Społeczna – Szczecin

Przed nami IV edycja Szczecińskiej Kuchni Społecznej organizowanej tym razem w ramach BEZGOTÓWKOWEGO WEEKENDU!

Data: 11.05.2014
Godzina: start – 16.30 (do 19.00)
Miejsce: Szczeciński Inkubator Kultury

Tym razem spotykamy się na otwartej przestrzeni, by WYMIENIAĆ SIĘ pysznymi wegańskimi piknikowo-grillowymi potrawami.
To świetna okazja, by pokazać, że roślinna kuchnia nadaje się na każdą okazję. Zabieramy koce, potrawy idealne na grilla, bądź ciepły piknikowy dzień i spotykamy się na trawniku Szczecińskiego Inkubatora Kultury.

Wstęp: WEGAŃSKIE DANIE* (przynosisz ulubioną potrawę i wchodzisz za darmo LUB 10 zł (darowizna na rzecz Stowarzyszenia Otwarte Klatki i szczecińskiej BASTY)
1 danie = 1 osoba

///Zabierz ze sobą talerz/miskę + sztućce!///

Tym razem szczególnie zachęcamy do przynoszenia potraw, bo ma być to weekend BEZGOTÓWKOWY! Przynosicie jedną potrawę, w zamian próbujecie kilkudziesięciu różnych dań. Wydarzenie tworzymy wszyscy razem, każdy jest jego gospodarzem i jest za nie odpowiedzialny.

UWAGA! Tym razem przynosimy napoje we własnym zakresie. NIE PRZYNOSIMY I NIE SPOŻYWAMY ALKOHOLU na terenie imprezy

(Organizatorzy proszą o bezwzględne przestrzeganie tego przepisu i zastrzegają, że nie ponoszą odpowiedzialności za złamanie regulaminu przez uczestników imprezy).

*Uwaga! Prosimy, żeby były to wyłącznie posiłki nie zawierające mięsa (w tym ryb) ani żadnych składników odzwierzęcych tj. mleka i jego przetworów, niektórych margaryn (zawierają tłuszcze zwierzęce), jajek, miodu, żelatyny, lecytyny i laktozy. (Inspiracji szukajcie np. na stronie http://www.puszka.pl/ lub setkach wegańskich blogów: http://empatia.pl/przepisy).

Wspieramy: kampanie prowadzone przez Szczecińską BASTĘ!(https://www.facebook.com/Basta.Szczecin?fref=ts)

PAMIĘTAJ: Opisz swoją potrawę!
-> podaj nazwę, skład, a przynajmniej alergeny (orzechy, gluten itp.), możesz też załączyć przepis;

Regulamin:
1.) Każdy uczestnik przynosi przynajmniej jedną wegańską potrawę, osoby, które nie mają czasu bądź nie lubią gotować ofiarowują 10 zł darowizny.
2.) Wszystkie potrawy wykładamy na jeden stół, tak by każdy mógł
spróbować wielu różnych dań.
3.) W trosce o środowisko przynosimy swoje talerzyki i sztućce (nie
chcemy produkować plastikowych odpadów).
4.) Zebrane pieniądze przekazujemy na organizacje związane z obroną praw zwierząt i promowaniem weganizmu.
5.) Pamiętamy o zbieraniu pustych naczyń.
6.) Jemy z umiarem, tak by każdy mógł spróbować jak największej ilości różnorodnych potraw.
7.) Nie przynosimy i nie spożywamy alkoholu na terenie imprezy.
8.) Organizator nie ponosi odpowiedzialności za łamanie regulaminu przez uczestników imprezy.

Na miejscu:
– benefitowe stoisko Szczecińskiej Inicjatywy na Rzecz Zwierząt BASTA!
– potrawy, które każdy z nas przyniesie
– stoliki do wystawienia potraw
– grill

Weź ze sobą:
– talerz/miseczkę i sztućce (po co kupować plastiki);
– możesz również wydrukować przepis na danie, które przygotowałeś, by podzielić się nim z innymi;
– dobry humor i znajomych;
– łyżkę/ widelec do nakładania Twojej potrawy przez innych;
– koc/ coś do siedzenia;

Więcej o weganizmie: http://weganizmteraz.pl/

 

https://www.facebook.com/events/517784855000187/?ref=22